Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekering vergelijken; het is iets wat veel Nederlanders jaarlijks doen. Het overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan namelijk best lonend zijn. Dat kan lonend zijn voor je portemonnee, maar ook voor de dekking die je selecteert. Als je de zorgverzekering aan het vergelijken bent, is het raadzaam om op de verschillende voorwaarden te letten. alles in een? Onze voorkeur gaat absoluut uit naar de Alles in een.

Voorwaarden

Elke zorgverzekeraar hanteert eigen voorwaarden. Dat geldt ook voor elke basisverzekering; tussen basisverzekering A en B van dezelfde zorgverzekeraar kan ook wezenlijk verschil zitten. Het is derhalve van groot belang om goed te letten op de voorwaarden die gelden. Wij hebben de belangrijkste voorwaarden op een rijtje gezet:

 • Het type polis;
 • De premie;
 • De keuze uit ziekenhuizen en overige aanbieders van zorg;
 • De dekking van een eventuele aanvullende verzekering;
 • De klantwaardering en service.

Type polis

Er zijn verscheidene type polissen waaruit je kan kiezen. Wij hebben de belangrijkste soorten hieronder uitgewerkt:

Restitutiepolis:   Hierbij kan je zelf de zorgverlener kiezen.

Naturapolis:        Hierbij kiest de zorgverzekeraar de zorgverlener uit.

Budgetpolis:        Een naturapolis waarbij minder zorgaanbieders zijn gecontracteerd of waarbij vergoedingen lager uit kunnen vallen.

Combinatiepolis: Dit is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis.

Eigen risico

Als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Bij deze basisverzekering hoort tevens een eigen risico. De hoogte van dit eigen risico wordt jaarlijks door de overheid bepaald. In de jaren 2016, 2017, 2018 en 2019 is dit eigen risico op €385 vastgesteld.

Je bent dus verplicht om minstens dit bedrag te betalen aan eigen risico. Maar, indien gewenst kan je dit bedrag ook verhogen met elke keer een stap van €100. Dat betekent dus dat je bijvoorbeeld kan kiezen voor €585, €785 of €885. Hoe hoger je gaat, hoe lager de maandelijkse premie wordt.

Maar, als je een medische ingreep nodig hebt, moet je dus wel allereerst de hoogte van je eigen risico betalen. In dat geval kan je dus €885 af moeten tikken. Ga bij jezelf na of je zo’n grote som geld in één keer uit kan geven.

Hoe werkt het overstappen?
Heb je de zorgverzekeringen vergeleken en ben je uitgekomen op de perfecte basisverzekering? Het is dan zaak dat je gaat overstappen van je huidige zorgverzekeraar naar je nieuwe zorgverzekeraar. Allereerst is het van belang om dit op tijd te doen. Je kan hiervoor onderstaande stappen volgen:

 1. Sluit de nieuwe zorgverzekering bij de nieuwe zorgverzekeraar af.
 2. Wacht op de bevestiging van de overstap.
 3. De nieuwe zorgverzekeraar zegt je huidige zorgverzekering op.
 4. Na een x aantal dagen ontvang je de polis en bijbehorend zorgverzekeringspasje.

Overigens heb je altijd 14 dagen bedenktijd. In die 14 dagen kan je de overstap nog kosteloos annuleren.

Zorgverzekering in 2019

Elk jaar worden de nieuwe zorgverzekeringen vastgesteld door de zorgverzekeraar. Ook worden bepaalde componenten vastgesteld door de overheid. Voor 2019 zijn de volgende aspecten al duidelijk geworden:

 • Eigen risico blijft gelijk; 385 euro.
 • In 2019 is er een nieuwe inkoopcoöperatie actief binnen de zorg. Dit kan gevolgen hebben op het gebied van maatwerk voor een individu.

In de wandelgangen wordt er tevens gesproken over enkele andere veranderingen. Die veranderingen zijn echter nog niet bevestigd.

Is overstappen lonend?
Ja, absoluut. Je kan er voor kiezen om minder geld uit geven aan een zorgverzekering. In dat geval kan je dus kiezen voor een goedkopere verzekering. Anderzijds kan je ook kiezen voor een uitgebreidere dekking, met name als er een medische ingreep in het verschiet ligt.

Het kan in ieder geval nooit kwaad om de zorgverzekeringen te vergelijken.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Sommige werkgevers bieden een zogeheten collectieve zorgverzekering aan. Als je die verzekering via je werk afsluit, krijg je korting op de premie. Een nadeel van een collectie zorgverzekering is echter dat jij en al je collega’s hetzelfde pakket krijgen. Van een eventueel maatwerk is dus geen sprake.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor de Nederlandse zorgverzekering. Deze bijdrage wordt geleverd door de overheid en is bedoeld voor mensen die onder een bepaalde inkomensgrens zitten. De zorgtoeslag is bedoeld om mensen de optimale zorg te kunnen geven, ook als de financiële middelen van een individu daarvoor niet toereikend is.

* Vergelijktjerot.nl maakt gebruik van het affiliate systeem. Vergelijkjerot.nl ontvangt een vergoeding per sale. Wij zijn niet verantwoordelijk voor problemen met verzekeringen of abonnementen, u moet zelf contact opnemen met het desbetreffende bedrijf.

 

© Vergelijkjerot.nl