Vergelijk energie

Op internet en tv komen geregeld reclames voorbij omtrent het overstappen naar een andere energieleverancier. Dat kan erg lonend zijn, met name voor je portemonnee. Heb je hier ook interesse in? Wij kunnen je maar één tip meegeven; vergelijk energie.

Het vergelijken van de verscheidene mogelijkheden met betrekking tot energie kan een groot voordeel opleveren. Je kan bovendien profiteren van de welkomstcadeaus die door de verscheidene leveranciers worden gegeven. Een overstap kan derhalve nóg interessanter zijn.

Energieleveranciers

In Nederland hebben we de keus uit een groot scala aan energieleveranciers. Dat loopt uiteen van de grote spelers, zoals Nuon en Essent, tot aan energieleveranciers die zich richten op duurzame energie, zoals Vandebron.

In de basis maakt de naam van de energieleverancier niks uit. Het gaat om de diensten die worden aangeboden met bijbehorend prijskaartje. Een belangrijk aspect hierbij zijn de voorwaarden. Welke voorwaarden hanteert een energieleverancier en passen die bij jouw situatie en behoeften?

Verschillende tarieven

Bij het afsluiten van een energiecontract heb je de mogelijkheid uit verschillende tarieven. Zo valt er onderscheid te maken tussen enkeltarief en dubbeltarief.

Bij enkeltarief betaal je op elk moment dezelfde prijs voor de energie/stroom.

Bij dubbeltarief wordt er gebruik gemaakt van twee verschillende soorten prijzen. Tijdens de daluren zal je een lager bedrag betalen, terwijl je op de normaaluren het reguliere bedrag betaald. Onder de daluren vallen onder andere de nachtelijke uren, het weekend en de feestdagen.

Vast of variabel tarief

Ook valt er nog onderscheid te maken tussen een vast tarief en een variabel tarief.

Bij een vast tarief betaal je gedurende de looptijd altijd hetzelfde bedrag voor de energie.

Bij een variabel tarief betaal je de actuele prijs; die prijs kan echter fluctueren. Als de prijs van energie stijgt, kan je dus meer gaan betalen. Dat werkt echter ook andersom; als de prijs van energie daalt, hoef je dus minder te betalen.

Bij het afsluiten van een energiecontract kan je dus voor één van bovenstaande tarieven kiezen.

Voorwaarden

We gaven hierboven al even aan dat elk energiecontract bepaalde voorwaarden heeft. Dat heeft bijvoorbeeld betrekking op de verschillende tarieven, zoals hierboven besproken. Anderzijds heeft dat ook nog betrekking op bijvoorbeeld de looptijd van het contract, de opzegtermijn, de betalingsmogelijkheden en een mogelijke boete bij het voortijdig opzeggen.

In de inleiding van dit verhaal gaven we je één tip; vergelijk energie. Die tip heeft met name betrekking op de verscheidene voorwaarden die energieleveranciers hanteren. Tussen energiecontract A en B kan een wereld van verschil zitten. Vergelijk de energiecontracten dus grondig.

Besparen

Als je de verschillende energieleveranciers met elkaar gaat vergelijken, kom je op een gegeven moment op een beslissing. Ga je voor een overstap kiezen of blijf je bij de huidige energiemaatschappij?

Het is een feit dat je veel geld kan besparen door over te stappen op een andere energieleverancier. Energieleveranciers zijn dol op nieuwe klanten en daardoor kunnen ze een interessant aanbod doen. Dat kan betrekking hebben op het tarief, op de voorwaarden en op de welkomstcadeau. Het advies is derhalve ook om regelmatig over te stappen. Op die manier kan je een hoop geld besparen. Wie wilt dat nou niet?

Is een vast of een variabel tarief beter?

Dat is lastig te zeggen; het hangt compleet af van jouw wensen. Wil je weten waar je aan toe bent? Kies dan voor een vast tarief; je weet dan exact hoeveel je maandelijks moet betalen. Durf jij echter de gok te nemen dat de prijs van energie gaat dalen? Dan kan je het beste voor een variabel tarief kiezen. Bedenk wel dat de prijs van de energie ook omhoog kan gaan!

 

Waarom bestaat de energiebelasting?

Energiebelasting is in het leven geroepen in het kader van bewustwording. De overheid wil graag dat je zuinig met energie om gaat. Om dat te stimuleren heeft de overheid de energiebelasting in het leven geroepen. Voor het milieu is het van belang dat we op een juiste manier omspringen met onze energie.

* Vergelijktjerot.nl maakt gebruik van het affiliate systeem. Vergelijkjerot.nl ontvangt een vergoeding per sale. Wij zijn niet verantwoordelijk voor problemen met verzekeringen of abonnementen, u moet zelf contact opnemen met het desbetreffende bedrijf.

 

© Vergelijkjerot.nl