Overstappen Zorgverzekering

De herfst is begonnen en de eerste berichten over premies en andere zaken die te maken hebben met het basispakket van uw zorgverzekering zingen al weer rond. Een jaarlijks terugkerend fenomeen in de laatste maanden van het kalenderjaar. Overstappen zorgverzekering kan echt een hele klus zijn, maar niet als je weet waar je op moet letten. Overigens valt er met overstappen zorgverzekering hier en daar nog wel wat geld te besparen.

Verplicht

Een zorgverzekering is in de basis voor elke Nederlandse burger verplicht. Dat betekent dat alle Nederlandse inwoners een basisverzekering af moeten sluiten. Naar eigen wens kan er dan nog een aanvullende verzekering gekozen worden, bijvoorbeeld een tandartspakket. Die aanvullende verzekering is echter niet verplicht.

Overigens zijn de mensen die in Nederland werken ook verplicht om een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor een Duitser of een Belg die in eigen land woont, maar in Nederland werkt.

Waarom overstappen zorgverzekering?

Dekking

Uw huidige situatie bepaalt hoe uw dekking er mogelijkerwijze uit komt te zien. Overstappen zorgverzekering kan dus een uitkomst bieden omdat u inzicht heeft in welke voorwaarden en dekking u wenst. Natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken, maar een kleine inschatting valt er natuurlijk altijd wel te maken. Een belangrijke tip is om uw dekkingswensen eens op een rijtje te zetten en deze te vergelijken met het aanbod van de diverse zorgverzekeringen. Dit maakt overstappen zorgverzekering stukken gemakkelijker.

 

Vergelijken

Vanaf 12 november zijn alle nieuwe voorwaarden en premies bekend. U kunt dan gaan starten met vergelijken. Vergelijken kost tijd en begin daar dus op tijd mee. Sommige verzekeraars bieden cadeaus aan of kortingen. Bereken goed of dit ook daadwerkelijk voor u gunstig uitpakt wanneer u gaat overstappen zorgverzekering.

 

Voorwaarden

Met name de kleine lettertjes bepalen daadwerkelijk of u voordeel kunt halen uit uw zorgverzekering. Kijk dus goed tijdens overstappen zorgverzekering naar de voorwaarden voor vergoeding. Ook is het raadzaam tijdens overstappen zorgverzekering eens goed te kijken naar de wachttijden voordat je voor vergoeding in aanmerking komt. Ga ook goed na of de verzekeraar contracten heeft afgesloten met specialisten bij u in de buurt. Met name wanneer u regelmatig naar een specialist moet kan dit gevolgen voor u hebben.

 

Premie

Sommige verzekeraars stellen voorwaarden aan het voldoen van de premie. Ze geven dan bijvoorbeeld kortingen wanneer je de premie in één keer betaald of per kwartaal. Kijk dus goed tijdens overstappen zorgverzekeringen of dit het geval is en of u dit ook financieel aan kan.

Uiterste datum overstappen zorgverzekering

U moet uiterlijk voor 31 december uw zorgverzekering opzeggen wanneer u wilt overstappen zorgverzekering. De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering is 31 januari, mits u de oude uiterlijk 31 december heeft opgezegd. Uw nieuwe zorgverzekering gaat dan overigens per 1 januari met terugwerkende kracht in.

In verband met medische acceptatie bij aanvullende verzekeringen, kan het overigens raadzaam zijn om niet tot het laatste moment te wachten. Kijk hiervoor nauwkeurig naar de voorwaarden tijdens het overstappen zorgverzekering. Het is belangrijk om op tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Wanneer u niet verzekerd bent loopt u het risico op een flinke boete.

Wilt u tussentijds overstappen zorgverzekering?

Het is na 1 februari en u wilt overstappen zorgverzekering. Er zijn diverse mogelijkheden, maar deze zijn overigens wel beperkt. U kunt zich wel altijd tussentijds aanmelden voor een aanvullende verzekering. Tussentijds overstappen zorgverzekering kan bijvoorbeeld onder de volgende voorwaarden:

  • Wanneer de verzekeraar de voorwaarden tussentijds wijzigt.
  • Wanneer u in Nederland gaat wonen na een verblijf in het buitenland.
  • Wanneer u 18 wordt gedurende het kalenderjaar.
  • Wanneer u als militair uittreedt.

* Vergelijktjerot.nl maakt gebruik van het affiliate systeem. Vergelijkjerot.nl ontvangt een vergoeding per sale. Wij zijn niet verantwoordelijk voor problemen met verzekeringen of abonnementen, u moet zelf contact opnemen met het desbetreffende bedrijf.

 

© Vergelijkjerot.nl