Opstalverzekering

In de volksmond worden de termen opstalverzekering en inboedelverzekering meer dan eens door elkaar gehaald. Deze twee termen hebben echter betrekking op twee verschillende soorten verzekeringen. Overigens is het daarbij ook belangrijk om te vermelden dan sommige verzekeringsmaatschappijen een andere naam voor een opstalverzekering hanteren; een woonhuisverzekering.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering heeft betrekking op uw huis. In feite dekt een opstalverzekering de schade aan uw huis. Het is wellicht duidelijk om de verzekering toe te lichten met een voorbeeld:

Na een warme zomerdag valt er opeens een grote hoeveelheid water in combinatie met bliksem. De bliksem slaat in en zorgt daardoor voor schade aan de meterkast.

De stelregel bij een opstalverzekering is dat alles wat vast zit aan het huis, onder de dekking valt. In bovenstaand voorbeeld valt de meterkast dus onder de opstalverzekering. De meterkast is tenslotte niet zomaar uit het huis te halen.

Verschil met inboedelverzekering

Het verschil met een inboedelverzekering is in feite niet zo heel ingewikkeld:

Opstalverzekering: dekt alles wat vast zit aan het huis.

Inboedelverzekering: dekt alles wat niet vast zit aan het huis.

Alles wat je dus in huis kan verplaatsen, valt onder de inboedelverzekering. Alles wat niet verplaatsbaar is, valt onder de opstalverzekering. In de praktijk blijkt vaak dat deze twee verzekeringen weleens door elkaar worden gehaald. Bovenstaande definities laten echter duidelijk het verschil zien.

Inbouwapparatuur en de vloer

We hebben het hierboven over de verschillen gehad tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Het verschil is duidelijk, maar in de praktijk zijn er over enkele zaken nog altijd vragen. Dat heeft betrekking op de vloer van een huis en op de inbouwapparatuur van een huis.

Als voorbeeld nemen we een koelkast. Een koelkast is inbouwapparatuur en dat zou betekenen dat de koelkast verplaatsbaar is. Wat dat betreft zou het onder de inboedelverzekering moeten vallen. Echter, inbouwapparatuur valt altijd onder de opstalverzekering. Let hier dus goed op bij het afsluiten van de verzekering(en).

Een ander voorbeeld is de vloer. Is de vloer vastgelijmd aan de fundering? In dat geval is de vloer niet verplaatsbaar en valt deze dus onder de opstalverzekering. Heb je echter kliklaminaat? Dan valt de vloer onder de inboedelverzekering.

Opstalverzekering afsluiten

Het afsluiten van een opstalverzekering is sowieso aan te raden. Maar, in sommige situaties is een opstalverzekering zelfs verplicht. Als jij een hypotheek afsluit bij een bank of een hypotheekverstrekker, kan deze partij je verplichten om een opstalverzekering af te sluiten.

Het afsluiten van een opstalverzekering is sowieso aan te raden, omdat het u financieel (veel) voordeel op kan leveren.

Waar op letten?

Bij een opstalverzekering zijn er meerdere gradaties. Zo kan je kiezen voor een opstalverzekering met uitgebreide dekking, een opstalverzekering met extra uitgebreide dekking en een allrisk dekking. De allrisk dekking is de meest uitgebreide en daardoor ook het duurste.

Het is bij het afsluiten van een opstalverzekering vooral belangrijk om goed op de voorwaarden te letten. Vergelijk de verschillende soorten opstalverzekeringen met elkaar en kijk daarbij niet alleen naar het prijskaartje. Bedenk ook vooraf goed tegen welke zaken je je wil verzekeren en zoek op basis daarvan naar de juiste dekking.

Hoe wordt de premie van een opstalverzekering bepaald?

De premie wordt bepaald aan de hand van het soort opstalverzekering. Kies je voor een opstalverzekering met uitgebreide dekking of een allrisk opstalverzekering? Daarnaast kijk de verzekeraar ook naar de woonplaats, de herbouwwaarde van de woning, het schadeverleden en of er een eventuele garantie tegen onderverzekering is.

Moet er een opstalverzekering afgesloten worden bij een huurhuis?

Ja, dat moet. Maar, deze verzekering moet worden geregeld door de eigenaar van de woning. De huurder heeft hier dus geen omkijken naar. Dit is de verantwoordelijk van de verhuurder.

* Vergelijktjerot.nl maakt gebruik van het affiliate systeem. Vergelijkjerot.nl ontvangt een vergoeding per sale. Wij zijn niet verantwoordelijk voor problemen met verzekeringen of abonnementen, u moet zelf contact opnemen met het desbetreffende bedrijf.

 

© Vergelijkjerot.nl