Inboedelverzekering

In een gemiddeld huis staat vaak voor een behoorlijk bedrag aan inboedel. Onder inboedel vallen bijvoorbeeld de meubelen, maar ook sieraden die opgeslagen zijn in een kluis. Voor al deze spullen is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten.

Wat valt onder een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering heeft betrekking op alle spullen in huis die niet ‘aard en nagelvast’ aan de woning zit. Dat wil dus zeggen; meubelen, apparatuur, kostbaarheden en persoonlijke eigendommen. Alles dat wél aard en nagelvast aan de woning zit, valt sowieso niet onder een inboedelverzekering.

Wanneer dekt de inboedelverzekering schade?

Niet in alle gevallen zal de inboedelverzekering de geleden schade dekken. In elk contract staat namelijk een rijtje beschreven met daarin alle mogelijke oorzaken waarin de verzekeringsmaatschappij de geleden schade wel zal dekken.

Over het algemeen hebben de verzekeringsmaatschappijen de zogeheten catastroferisico’s uitgesloten. Het risico voor de verzekeringsmaatschappijen is bij dergelijke omstandigheden té groot. Je kan hierbij denken aan:

  • Aardbeving; de schade die door een aardbeving ontstaan is.
  • Vulkanische uitbarsting; de schade die voor een vulkaan ontstaan is.
  • Overstroming; de schade die door een overstroming ontstaan is.
  • Atoomkernreacties; de schade die door een kernramp ontstaan is.
  • Molest; de schade die gedurende oorlog, terrorisme of een opstand ontstaan is.

Bovenstaande uitzonderingen zijn gelukkig situaties die in Nederland niet al te vaak voorkomen. Dat betekent dus dat een inboedelverzekering in de meeste gevallen wél gewoon de geleden schade dekt.

Verschillende soorten inboedelverzekeringen

In Nederland bestaan er meerdere soorten inboedelverzekeringen waaruit je de keus hebt. In feite heb je de keus uit drie verschillende soorten:

  • Uitgebreid
  • Extra uitgebreid
  • Allrisk

Uiteraard verschillen de exacte voorwaarden van deze soorten inboedelverzekeringen ook weer per verzekeringsmaatschappij. Het is daarom absoluut aan te raden om een vergelijking te maken tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Daarover meer hieronder!

Inboedelverzekering afsluiten

Als je interesse hebt in inboedelverzekeringen zal je op onderzoek uit moeten gaan. In Nederland bestaan er namelijk behoorlijk wat verzekeringsmaatschappijen die inboedelverzekeringen aanpassen. Deze maatschappijen hebben allemaal hun eigen soort inboedelverzekering. Het onderscheid tussen deze verzekeringen valt bijvoorbeeld te maken in het maandbedrag, de voorwaarden en het soort inboedelverzekering.

Het is daarom van belang om vooraf duidelijk te hebben waar je wens naar uit gaat. Wil je maandelijks zo min mogelijk betalen? Of wil je juist een zo uitgebreide verzekering hebben met de daarbij behorende kosten?

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt, is het simpel om een inboedelverzekering af te sluiten. Dit kan bij nagenoeg alle verzekeringsmaatschappijen simpel via het internet. Het is overigens ook nog mogelijk om dit via de telefoon te doen.

Is een inboedelverzekering aan te raden?

Het antwoord op bovenstaande vraag is niet eenledig. Het is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Maar, het is met name afhankelijk van jouw gevoel.

Wij durven echter wel te stellen dat het aan te raden is om een inboedelverzekering af te sluiten. Als er eenmaal schade in je huis ontstaan is, ben je er in ieder geval goed voor verzekerd. Daarnaast is het gezegde ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ van toepassing.

Geldt een inboedelverzekering ook tijdens een verhuizing?

De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben hiervoor een speciale oplossing. Het is bijvoorbeeld mogelijk om voor bijvoorbeeld 30 dagen de inboedel op twee adressen te verzekeren. Je kan dan dus met een gerust hart alle (kostbare) spullen vervoeren van je oude naar je nieuwe huis.

Valt fietsschade ook onder een inboedelverzekering?

De schade aan je fiets valt ook onder een inboedelverzekering indien de fiets in huis stond op het moment van schade. Als je fiets buiten staat, is de inboedelverzekering dus niet van toepassing. Dat is ook nog één reden om je fiets altijd binnen te zetten!

* Vergelijktjerot.nl maakt gebruik van het affiliate systeem. Vergelijkjerot.nl ontvangt een vergoeding per sale. Wij zijn niet verantwoordelijk voor problemen met verzekeringen of abonnementen, u moet zelf contact opnemen met het desbetreffende bedrijf.

 

© Vergelijkjerot.nl