Bromfiets verzekeren

Ze zijn niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld de bromfietsen. Wellicht word je er af en toe helemaal gek van, maar als je zelf zo’n voertuig hebt vind je het ongetwijfeld prachtig. Wel moet je je bromfiets verzekeren. Je bent anders namelijk illegaal bezig. Je kunt er ook voor kiezen je voortuig te schorsen bij de RDW, maar dan mag je er niet op rijden. Vergeet je beide na te laten dan krijg je een stevige boete dus zorg dat je een van de beide hebt geregeld. Hoe je je bromfiets verzekeren kan, gaan we nu uitleggen.

Waar moet je aan denken

Je mag als op een bromfiets rijden als je 16 bent nadat je een bromfietsrijbewijs hebt gehaald. Daarna kan je een bromfiets kopen. Dit kopen kan ook wel eerder mag je mag er nog niet oprijden. Ook een autorijbewijs volstaat voor een bromfiets. Dus in elk geval is een bromfiets een vereiste. Op zich maakt het voor de verzekering niet uit of je een rijbewijs hebt. Dit kan je gewoon dus al van tevoren regelen. Wel heb je dan iemand anders nodig die je bromfiets naar je huis kan brengen. In de de tussentijd moet je je bromfiets verzekeren. Anders is de bestuurder niet verzekert en je voertuig zelf ook niet.

Ben ik verzekerd als ik mijn bromfiets laat opvoeren?

Heel simpel antwoord: nee. Je bent niet verzekerd. Als je je bromfiets hebt laten verzekeren dan wordt er weliswaar een schadevergoeding uitgekeerd aan degene die jij schade berokkend hebt, maar de verzekering komt het weer bij jou halen. Ze houden dan namelijk een wettelijke vordering op jou. Je komt er dus niet mee weg. Het is sowieso al niet verstandig je bromfiets op te voeren, want anders zouden die al die regels er ook niet zijn. Maar een verzekering heeft dan al helemaal geen zin. Dus dan ben je dubbel dom bezig. Als het je niet snel genoeg gaat kan je beter een motor gaan rijden.

Bonus-malus verzekering

Ook bij een bromfiets verzekeren gaat het erom dat je schade vrije jaren hebt. Dit moet je als volgt voor stellen. De verzekeringsmaatschappij bekijkt hoef vaak jij in het verleden geclaimd hebt bij schade. Als dit vaak is ben je een groter risico en willen ze je alleen hebben met een hogere premie. Maar andersom werkt het ook: geen of weinig claims dan lage premie. Veel bestuurders van een bromfiets zullen echter nog weinig jaren de kans hebben gekregen schadevrije jaren te rijden. Dan heeft het vooralsnog weinig nut, maar je premie zal altijd lager zijn dan bij iemand die elk jaar brokken maakt.

Mag je ook een bromfiets verzekeren met een autorijbewijs?

Zeker, dit is geen belemmering. Ook een autorijbewijs volstaat voor het rijden van een brommer.

Wat is het verschil tussen een bromfiets en scooter?

Een scooter heeft een ander kenteken en kent daarom ook een andere verzekering.

Hoe lang duurt de opzeggingstermijn?

Doorgaans is deze een maand bij elke verzekering. Soms is er een vaste periode afgesloten dan moet dit worden afgemaakt.

Moet ik mijn bromfiets verzekeren?

Als je er mee gaat rijden moet de bromfiets verzekert zijn, anders overtreedt je de wet.

* Vergelijktjerot.nl maakt gebruik van het affiliate systeem. Vergelijkjerot.nl ontvangt een vergoeding per sale. Wij zijn niet verantwoordelijk voor problemen met verzekeringen of abonnementen, u moet zelf contact opnemen met het desbetreffende bedrijf.

 

© Vergelijkjerot.nl