Annuleringsverzekering

Ben je wel eens op een vakantie geweest die je vroegtijdig moest afbreken? Of heb je wel eens een vakantie moeten afzeggen voordat je überhaupt vertrokken was? Dan hopen we dat je op dat moment een annuleringsverzekering had afgesloten. Een annuleringsverzekering vergoedt namelijk de kosten die je gemaakt hebt op het moment dat jouw vakantie noodgedwongen geannuleerd moet worden. Dit kan om allerlei redenen, bijvoorbeeld vanwege een sterfgeval of echtscheiding.

Dekking annuleringsverzekering

De dekking van de annuleringsverzekering is gelimiteerd tot onverwachte kosten. Wist je bij het boeken van de reis al dat je deze kosten ging maken, dan kun je geen aanspraak doen op de annuleringsverzekering. Bij de volgende (onverwachtse) gebeurtenissen ben je in principe gedekt door de annuleringsverzekering:

  • Overlijden van huisgenoten of 1e/2e-graads familieleden;
  • Ernstige ziekte van huisgenoten of 1e/2e-graads familieleden;
  • Echtscheiding;
  • Ernstige schade aan huis of bedrijf;
  • Onvrijwillig ontslag;
  • Nieuwe baan na werkloosheid;
  • Niet krijgen van noodzakelijk visum;
  • Diefstal van voertuig waarmee je op vakantie wilde gaan.

Controleer de dekkingsvoorwaarden in de polisvoorwaarden. Het kan zijn dat binnen jouw verzekering enkele verschillen zijn.

Kortlopend vs. doorlopend

Er zijn twee soorten annuleringsverzekeringen. De kortlopende- en doorlopende annuleringsverzekering. De doorlopende verzekering loopt het gehele jaar. Ga je in de herfstvakantie weg en in de voorjaarsvakantie? Dan is deze optie al snel voordeliger. De kortlopende annuleringsverzekering is voor mensen die éénmaal per jaar op vakantie gaan, je sluit de verzekering dan af over de periode dat je weg gaat. Dit is aanzienlijk goedkoper dan een doorlopende verzekering.

Combineren met een reisverzekering?

Is een reisverzekering verplicht bij het op vakantie gaan? Is een annuleringsverzekering verplicht? Nee, beide verzekeringen zijn in principe niet verplicht. De verzekeringen worden echter wel sterk aangeraden, simpelweg omdat er nogal eens wat gebeurd op vakantie (statistisch gezien). Het combineren van een reisverzekering met een annuleringsverzekering is dan ook wat veel mensen doen. Deze twee verzekeringen hoef je natuurlijk niet bij dezelfde verzekeraar af te nemen, hoewel dit soms kosten kan besparen. Een reisverzekering dekt onder andere ongevallen, ziekte, en diefstal tijdens een reis.

Vergelijk de annuleringsverzekering

Het vergelijken van een annuleringsverzekering kan nog wel eens lastig zijn. Je wilt graag de beste prijs-kwaliteitverhouding zonder te veel uit te geven. Je kunt je voor alles verzekeren, maar wat is nodig en wat is ‘leuk om erbij te hebben’. Dit blijft lastig te bepalen. De verzekeraars raden aan zoveel mogelijk te verzekeren, terwijl jij twijfelt of het echt allemaal nodig is. Wij raden een annuleringsverzekering aan, maar het blijft een eigen keuze. Vergelijk snel om te kijken of jij een goedkope annuleringsverzekering kunt scoren.

ANWB Verzekeren

Een van de bekendste verzekeringen met betrekking tot reizen is de ANWB verzekering. De ANWB regelt onder andere pechhulp (voor de auto, in heel Europa), de reisverzekering en annuleringsverzekeringen. Wil je alles bij elkaar, dan is het wellicht een idee om hier te verzekeren. Let er wel op dat de ANWB niet de goedkoopste verzekeraar is. Wil je een goedkope verzekeraar die toch de kwaliteit bewaard, dan kun je het beste onze vergelijker gebruiken.

Als je een annuleringsverzekering hebt is het eerste wat je zou moeten doen je voorwaarden checken. Is de reden opgenomen in de annuleringsverzekering? Mocht dat het geval zijn, annuleer je reis en bewaar de annuleringsbevestiging goed. Vervolgens dien je contact op te nemen met jouw verzekeraar. Alles wordt door hen geregeld.

Het is erg belangrijk de verzekering op tijd af te sluiten. Veel verzekeraars eisen dat de annuleringsverzekering uiterlijk zeven dagen na de boeking van de reis wordt afgesloten. Sluit je de verzekering later af dan dat, dan heb je kans dat er niets wordt vergoed bij onverwachte kosten.

De verzekering gaat direct na het boeken in. Op deze manier ben je gelijk verzekerd, ook voordat je op reis gaat. Mocht de reis dan door het ijs vallen voordat je überhaupt onderweg bent, kun je ook de kosten tot dat punt proberen te verhalen op de verzekering. Dit hangt dan natuurlijk wel weer af van de annuleringsreden.

Dit verschilt per verzekeraar. Een voorbeeld van een verzekeraar die vertraging vergoed is Univé. Zij geven bij een vertraging van 8 tot 20 uur een vergoeding ter waarde van ‘de reissom voor 1 dag’. Deze vergoeding loopt (bij Univé) op tot ‘de reissom voor 3 dagen’ bij een vertraging van 32 uur of langer. Controleer de polisvoorwaarden om te kijken hoe deze regeling voor jou werkt.

* Vergelijktjerot.nl maakt gebruik van het affiliate systeem. Vergelijkjerot.nl ontvangt een vergoeding per sale. Wij zijn niet verantwoordelijk voor problemen met verzekeringen of abonnementen, u moet zelf contact opnemen met het desbetreffende bedrijf.

 

© Vergelijkjerot.nl